Blog

Beszéljünk a böjtről

Beszéljünk a böjtről

A húsvéti böjt egy több évszázados hagyomány, amelynek során a hívők 40 napon keresztül lemondanak bizonyos élelmiszerekről, leggyakrabban a húsról, tejtermékekről és tojásról. A böjt célja a megtisztulás, a lelki elmélyülés és a húsvéti ünnepre való felkészülés. Fontos, hogy megtartóztatás legyen és ne sanyargatás, ami akár negatív egészségügyi következménnyel járhat (jojo effektus, vércukor ingadozás).

Táplálkozási szempontból a böjt számos változást eredményez a napi étkezésben:

● Csökkentett fehérjebevitel: A hús, tojás és a tejtermékek elhagyása csökkenti a fehérjebevitelt, ami különösen fontos a sportolók, várandósok és szoptató anyák számára. Érdemes gabonafélékkel, hüvelyesekkel vagy tej alternatívákkal pótolni a szükséges napi fehérjét. Tipp: vöröslencse tészta, humusz, babsaláta

● Megnövekedett rostbevitel: A zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek fogyasztása növeli a rostbevitelt, ami jótékony hatással van az emésztésre és nagyon fontos, hogy mellette elég folyadékot fogyasszunk. Tipp: Legyen egy vizes kulacsod, amit naponta annyiszor töltesz újra, hogy meglegyen a 2,5 -3 liter!

● Csökkentett zsírbevitel: A hús és tejtermékek elhagyása csökkenti a telített zsírbevitelt, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, mivel a zsíros ételek energiatartalma magas, így a napi kcal bevitel is alacsonyabb lesz, gyakran fogyást eredményez a böjt.

● Vitamin- és ásványianyag-hiány: A böjt során fontos odafigyelni a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, különösen a vasra, kalciumra és B12-vitaminra, akár étrendkiegészítő formájában. Tipp: ajánlott a quinoa,cékla és spenót a növényi vasforrás miatt, pl. egy spenótos quinoa saláta ebédre.

Image

A böjtnek vannak pozitív hatásai; segíthet a testsúly csökkentésében, de fontos a fokozatos visszavezetés a böjti időszakot követően, hogy elkerüljük a jojo effektust. Javítja továbbá az emésztést, ha az adagok csökkentésére is figyelünk és nem egyszerre terheljük a szervezetünket, továbbá hozzájárul a lelki egyensúlyhoz, megtisztuláshoz. A “Clean eating” szempontokat böjttől függetlenül is ajánlott tartani! Ehhez találsz segítséget itt: 6hetes Kihívás

Negatív hatásai is lehetnek a böjtölésnek, például fáradtságot, gyengeséget okozhat a tápanyaghiány. A vércukor ingadozás fejfájást, szédülést eredményez, valamint súlygyarapodás léphet fel, ha hirtelen térünk vissza a korábbi táplálkozáshoz a böjtöt követően.

Fontos, hogy a böjtöt mindenki a saját egészségi állapotának megfelelően tartsa. Ha valaki krónikus betegségben szenved, vagy speciális diétát követ, konzultáljon orvosával. Alacsony vas és B12 szint esetén nem ajánlott böjtölni.

További tanácsok a böjthöz:

● Fokozatosan növeljük a növényi eredetű alapanyagok fogyasztását, úgy mint zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék (főként a teljes kiőrlésű változatok) és hüvelyesek Tipp: Brokkoli cracker

● Igyunk elegendő vizet (vagy energiamentes folyadékot - kevés 100%-os gyümölcslevet) napi 2,5-3 liter

● Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

● Figyeljünk a megfelelő (növényi) fehérjebevitelre Tipp: Lencse saláta

● Szükség esetén szedjünk vitamint és étrendkiegészítőket

A káposztafélék, a gyökérzöldségek és a gumósok kiváló növényi tápanyagforrások. Tavasszal megjelennek az első hajtások: az újhagymák és medvehagymák, a spárga és a salátafélék. Érdemes fermentált zöldségeket kipróbálni a savanyú káposztán kívül is. Jellemzően Húsvét után nagyobb a kínálat friss idényzöldségekből. A húsvéti böjt egy lehetőség a test és a lélek megtisztítására. A megfelelő odafigyeléssel és körültekintéssel egészséges böjtöt tudunk tartani.

Ünneptől függetlenül igen népszerű lett egy speciális böjtölési forma; az időszakos böjt, más néven intermittáló böjt, egy olyan étkezési minta, amelyben a böjtölési és étkezési időszakok váltakoznak. Nem egy diéta, hanem egy étkezési szokás, amely a táplálkozás idejére koncentrál. Számos formája létezik, amelyek mindegyike meghatározott ideig tartó koplalás és étkezés váltakozását foglalja magában.

Az időszakos böjt típusai:

● 16/8 módszer: Ez a legnépszerűbb forma, amelyben 16 órán át böjtölünk, és 8 órán át étkezünk. Például, ha este 8-kor fejezzük be az étkezést, akkor másnap délig nem eszünk.

● 5:2 diéta: Hetente két nem egymást követő napon csak 500-600 kalóriát fogyasztunk, a többi napon pedig normálisan étkezünk.

● Eat-Stop-Eat: Hetente egyszer vagy kétszer 24 órán át böjtölünk.

● Váltakozó napi böjt: Minden második napon böjtölünk, vagy csak nagyon kevés kalóriát fogyasztunk.

Lehetséges kockázatok és mellékhatások:

● Éhségérzet és gyengeség: Különösen a böjtölési időszak elején.

● Fejfájás és szédülés: A vércukorszint ingadozása miatt.

● Emésztési problémák: Székrekedés vagy hasmenés.

● Tápanyaghiány: Ha az étkezési időszakban nem tápláló ételeket fogyasztunk.

● Nők esetében hormonális zavarok

Az időszakos böjt nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek, cukorbetegeknek, étkezési zavarokkal küzdőknek, és azoknak, akiknek alacsony a vércukorszintjük. A böjt megkezdése előtt mindenképpen ajánlott szakember vagy kezelőorvos tanácsát kérni.

Az időszakos böjt egy módszer lehet a fogyásra és az egészség javítására, de fontos, hogy körültekintően és szakember segítségével kezdjünk bele. A kutatások nem mutatnak olyan eredményt, ahol eredményesebb lett volna a súlyvesztés IF-fel, mint egy kiegyensúlyozott egészséges étrend követésénél, ahol figyeltek az energiabevitelre.

Jerkovics Bogi

Iratkozz fel az ajándékért!

Add meg a neved és az email címed és már küldöm is az ajándék receptes könyvet a fiókodba.